poniedziałek, 5 listopada 2012

Niedzielne popołudnie i placek drożdżowy

 
 
Rodzinny niedzielny obiad uwieńczony popołudniową mocną herbatą z domową konfiturą i plackiem drożdżowym, to już u nas tradycja. :)
Placek jest idealnym dodatkiem na niedzielne popołudnie, tak bardzo zakorzenionym w naszej rodzinie. Niektórzy mówią ciasto, a my po prostu placek drożdżowy nazywamy plackiem i już. Skąd i dlaczego, odpowiem, że: „nie wiem”. Za to smak i zapach zawsze przywracają wspomnienia błogich momentów z dzieciństwa, ciepła babcinego pieca kaflowego i gwary rodzinnej.
 
 
Babcia uważała placek drożdżowy za kunszt wypieków kulinarnych, dziadek wprost uwielbiał jego smak, tato zawsze wyskubywał i wyskubuje kruszonkę (jeśli tylko zdarzy mu się takowa okazja), a ja cóż… lubię jego prostotę i oczywiście wspomnienia z nim związane.
 


Placek drożdżowy
(z książki Najlepsze wypieki czytelników „Poradnika Domowego”)
  • 50dkg mąki
  • 8 żółtek
  • 8dkg drożdży
  • ¾ szklanki stopionego masła
  • niepełna szklanka mleka
  • cukier waniliowy lub kawałek posiekanej wanilii (ja dodaję pół łyżeczki pasty waniliowej dostępnej w „Piotrze i Pawle” oraz „Almie”)
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki rodzynków
  • szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, wymieszać z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać go do wgłębienia zrobionego w mące, lekko przysypać mąką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodać żółtka, resztę ciepłego mleka, odrobinę soli i dodatki aromatyczne. Dokładnie wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone letnie masło. Lekko opruszyc mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Następnie włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 min w temperaturze 180°C. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.
 
Jak zrobić smażoną skórkę pomarańczową?
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
Obieraczką do warzyw obrać skórkę z pomarańczy, następnie zalać ją wrzątkiem i odczekać 10 min. Skórkę opłukać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i całość wymieszać. Po chwili dodać skórkę i smażyć na zmniejszonym ogniu do momentu skarmelizowania cukru. Tak powstałą skórkę pomarańczową można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku bądź pojemniku.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz