Rodzinny niedzielny obiad uwieńczony popołudniową mocną herbatą z
domową konfiturą i plackiem drożdżowym, to już u nas tradycja. :)
Placek jest idealnym dodatkiem na
niedzielne popołudnie, tak bardzo zakorzenionym w naszej rodzinie. Niektórzy
mówią ciasto, a my po prostu placek drożdżowy nazywamy plackiem i już. Skąd i
dlaczego, odpowiem, że: „nie wiem”. Za to smak i zapach zawsze przywracają
wspomnienia błogich momentów z dzieciństwa, ciepła babcinego pieca kaflowego i gwary
rodzinnej.
Babcia uważała placek drożdżowy za kunszt wypieków kulinarnych,
dziadek wprost uwielbiał jego smak, tato zawsze wyskubywał i wyskubuje kruszonkę
(jeśli tylko zdarzy mu się takowa okazja), a ja cóż… lubię jego prostotę i oczywiście
wspomnienia z nim związane.
Placek drożdżowy
(z książki Najlepsze wypieki czytelników „Poradnika Domowego”)
- 50dkg mąki
- 8 żółtek
- 8dkg drożdży
- ¾ szklanki stopionego masła
- niepełna szklanka mleka
- cukier waniliowy lub kawałek posiekanej wanilii (ja dodaję pół łyżeczki pasty waniliowej dostępnej w „Piotrze i Pawle” oraz „Almie”)
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki rodzynków
- szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Mąkę przesiać, drożdże
rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, wymieszać z łyżeczką cukru i
łyżeczką mąki. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać go do wgłębienia
zrobionego w mące, lekko przysypać mąką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Następnie dodać żółtka, resztę ciepłego mleka, odrobinę soli i dodatki
aromatyczne. Dokładnie wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczone letnie
masło. Lekko opruszyc mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce, by wyrosło. Następnie włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką blachy,
odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 min w temperaturze 180°C.
Gotowy placek posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić smażoną skórkę pomarańczową?
- 2 pomarańcze
- 2 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz