czwartek, 20 czerwca 2013

Domowe lody truskawkowe

W upalne i słoneczne dni, takie jak dziś, prawdziwe lody truskawkowe są wspaniałym deserem.
 
 Pyszności. :)
 
 
 
Przepis znalazłam w czerwcowym wydaniu Werandy Country, został on przeze mnie nieznacznie zmodyfikowany.




Lody truskawkowe
  • szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki kremówki
  • 2 szklanki truskawek

Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki i pokrój na małe kawałki. Cukier dokładnie ubij z żółtkami. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Wsyp 1,5 szklanki truskawek i ponownie wymieszaj. Przełóż całośc do pojemnika, a następnie wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Wyjmij z pojemnika i zmiksuj, następnie dodaj pozostałą część truskawek. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kolejne 3 godziny. Co godzinę przemieszaj masę, by zbytnio nie zamarzła. Przed podaniem wstaw na pół godziny do lodówki, żeby lody nieco zmiękły.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pierwsze zdjęcie jest przepiękne.
    Jest ucztą dla oczu :)
    Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Miło mi czytać takie komentarze :)))

      Usuń
    2. Może to durne, ale wróciłam dziś znowu na nie popatrzeć.

      Usuń
    3. :))) Na takie upaly polecam Ci zrobienie tych lodów. Są pyszne :)

      Usuń