Jesień jest nostalgiczna, napawa
zadumą… patrząc przez okno, otulona w koc, zatrzymuję się na chwilę. To są moje
chwile. Moje momenty. Uwielbiam jesień.
Pamiętam, że gdy byłam w szkole
podstawowej, wieczorami piekłam murzynka. Ciepły czekoladowy torcik,
przekładany dżemem z czarnej porzeczki, polany ogromną ilością czekolady. Mmmm… Zamykałam się w pokoju, zapalałam świeczki i
wręcz „połykałam” książki Małgorzaty Musierowicz. W tle sączyła się Norah Jones.
Wspomnienia jesiennych wieczorów z dzieciństwa. Może dlatego tak lubię jesień
:)
Dziś będzie babka dyniowa.
Jest pysznie wilgotna, lekko słodka i pachnąca pomarańczą. Nie może też zabraknąć
muzyki, którą tak dobrze znam.
Babka z Dynią
200g miąższu z dyni
3 jajka
150g cukru
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g zmielonych migdałów
skórka starta z pomarańczy
100ml soku pomarańczowego
sól
masło i kasza manna do posypania formy
cukier puder
Dynię zetrzyj na tarce o drobnych
oczkach. Rozdziel jajka, żółtka z cukrem ubij do białości. Żółtka wymieszaj ze
startą dynią. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej na masę z żółtek. Następnie wmieszaj zmielone migdały, skórkę i
sok z pomarańczy. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i równomiernie
wymieszaj z ciastem. Formę na babkę posmaruj masłem i
posyp kaszą manną. Piecz babkę w temperaturze 180°C,
przez 40-50 minut. Upieczoną babkę odstaw na 10 minut, żeby nieco ostygła,
następnie wyjmij z formy. Kiedy zupełnie ostygnie, posyp ją cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz