czwartek, 20 grudnia 2012

Piernik Babci - przepis



Przygotowania świąteczne ruszyły pełną parą, w tym roku w Luliraju odbędzie się pierwsza Wigilia. :) Ogromnie się cieszę na ten wspólny czas! Powoli kolejne pozycje na liście zakupów i rzeczy do zrobienia zostają skreślone. Dziś np. zostały założone okiennice. Dom cały czas się zmienia i nabiera cudownego świątecznego charakteru. 
Na pewno jeszcze podzielę się z Wami zdjęciami, a tymczasem podaję Wam bajecznie prosty przepis na wilgotny i pyszny piernik - zawsze się udaje. :)
 
 
Piernik Babci
 
3 szklanki mąki
½ szklanki oliwy
2 łyżeczki sody
2 łyżki domowej konfitury
2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

1 szklanka cukru
1 przyprawa do pierników
2 szklanki kwaśnego mleka
1 szklanka bakalii (śliwki, rodzynki, figi, morele i orzechy – kto co lubi)


Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej keksówki i piec ok. 40 min w 180°C.



Powodzenia! :)
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz